İnsanda öyle bir duygularla donatılmış ki duygularında doyuma ulaşmak için çeşitli vesileler aramaktadır. Özellikle sevgi, dostluk, vefa duyguları sadece insanlarla karşılanabilen bir duygular değildir. Bu hislerini evcil hayvanlar ile gideren insanlık sevginin, dostluğun bir sonucu olan vefa duygusunun gereği hayvanlar öldüğü zaman onlarla duygusal kopuş bir anda olamamaktadır. İnsanlar kendi yakınları öldüğünde nasıl yakınları bedenini incitmeden en iyi bir şekilde defin işlemleri yapmak ister. Aynen öylede değer verdiğimiz, dost olduğumuz, birlikte zaman geçirdiğimiz bir hayvana da öldüğünde de aynı hassasiyeti göstermek isteriz. Çünkü artık yakınımız olmuştur. Duygusal bir bağ oluşturulmuştur. Hayvan öldükten sonra hiçbir vicdan artık senin yerin çöptür diyemez.
Kısa değerlendirmemizin bir sonucu olarak Mezar Projelendirme Tasarım Türkiye de 2000’li yılların başında toplumun gündemine girmiştir. Türkiye’nin birçok ilinde bu hizmetler verilmektedir. İmkansızlıklar olduğunda icatlar ortaya çıkar. Evcil hayvanların mezarlık fikride böyle bir ortamda çıkmıştır. İki hayvan sever yaşlı evcil hayvanlarına bakarak öldükten sonra ne yapacaklarını düşündüklerinde onlara da mezarlık yapabilecekleri sonucuna ulaşmışlardır. Bu fikir ilk önce toplum tarafından espri vesilesi olmuş ancak zaman geçtikçe işin maluliyeti anlaşıldıktan sonra benimsenmiştir. İlk İstanbul da bir işadamı tarafından bir arazi alınarak yapılan mezarlık Belediyelerin işe sahip çıkması ile birçok ilde mezarlık hizmetinin verilmesi sağlanmıştır. Çünkü kentleşmenin bir sonucu olarak ölen evcil hayvan çöpe atılmalıdır. Eskiden her evin önünde araziler olduğunda insanlar oralara bir şekilde hayvanlarını gömüyorlardı. Ama artık öyle bir imkan yok çünkü her taraf beton yığını ile doldu. Doğal Olarak da insanlar evcil hayvanlarını çöpe atmamak için mezarlık ayrılmasına sahip çıkmışlardır. Konumuzun başında ifade ettiğimiz gibi insanlık yıllarca vakit geçirdikleri hayvanı bir anda çöpe atacak kadar vefasız değildir.
Evcil hayvanların mezarlıklara defin işlemleri artık değişik özel şirketlerin devreye girmesi ile evden ambulansla alınarak plastik torba içinde veteriner eşliğinde gömülme hizmeti verilmektedir. Belirlenen mezarlık bir metrekare şeklinde parsellenerek hayvan sahibine 10 yıllığına kiralanmaktadır. Yer sahibi isterse 10 yıl içinde başka hayvan aynı yere gömebilir. Ayrıca Mezar Projelendirme Tasarım Hizmetleri’ni sadece defin işlemlerinde yardımcı olmak üzere yapacak şirketlerde vardır. Hayvan sahibinin göstermiş olduğu yere evden alınarak getirilmesi ve gömülmesi işlemlerini belirli bir ücret karşılığı yaparak para kazanan firmalarda bulunmaktadır. Yerleri müsait olanlar için çokta ekonomik olan bu yöntem önemli bir boşluğu doldurmuş olmaktadır.
Ülkemizde başta İstanbul, Ankara İzmir, Bursa gibi büyük kentlerin öncülük ettiği hayvan mezarlığında zaman geçtikçe diğer illerinde eşlik edeceği tahmin edilmektedir. Çünkü ülkemizde evde hayvan bakanların sayıları devamlı bir artış göstermektedir. Bu artışı hayvan sağlığı kliniklerinin artışından görmekteyiz. İnsanlar yalnızlıkları artınca yalnızlığını evcil hayvanlarda gidermeye çalışmaktadırlar. Bu da birbiri ardına gelen sorumlulukların bir göstergesi olmuştur.
Leave a reply